Detta är en sammanställning av olika alternativ till hur man kan umgås med hästar utan att köra eller rida dem. Klicka dig fram, och låt dig inspireras till ett friare förhållningssätt kring umgänget med din häst.

Obs! Hästvälfärdsgruppen tar inte ställning för enskilda träningsmetoder eller tränare/filosofier. Denna lista är endast tänkt som inspiration, och för att påvisa att det finns alternativ för den som söker andra vägar för umgänge med sin häst.

Klickerträning/belöningsbaserad träning

Klickerträning är en positiv metod (helt utan korrigeringar och bestraffningar) som bygger på att hästen uppmuntras att prova nya beteenden för att få en belöning. Genom att använda en distinkt signal/markör (ljud, ljus) markerar man för hästen att den har gjort rätt och att belöningen är på väg. Klickerträning fungerar lika bra för träning av häst och hund som för fiskar eller vilda djur i djurpark. Sök gärna på YouTube för att få idéer om vad du kan lära din häst.

Samlingssida med tränare som sysslar med klickerträning för häst:horse girl, complicity, sport riding, exercise playground, nature
http://www.hastklicker.se/?gclid=CKz01KPzjq0CFY1YmAodbnTxkw

Läs gärna mer på:
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/klickertraning-del-1-tajmingen-ar-a.htm

Facebookgruppen Klickerträning av hästar – belöningsbaserad hästträning: https://www.facebook.com/groups/402029899837720/?ref=bookmarks 

Frihetsdressyr och trickträning

Kommunikationen med hästen sker från marken, med röst och kroppspråk. Det finns en uppsjö av övningar och ”tricks” man kan lära sin häst helt utan utrustning. Detta kan fungera både som aktivering, förstärkning av relationen mellan häst och människa samt som gymnastik för hästen. (Kan givetvis kombineras med klickerträning).

Long reining (Lösa tyglar)

Hästen arbetas från marken men till skillnad mot tömkörning använder man ingen däckel eller gjord. Kan med fördel utföras med bettlöst huvudlag.

Ellen Ofstad och Piet Bakker om long reining:
http://www.youtube.com/watch?v=mvjw6zcMVGk

TTEAM (Tellington TTouch Training)

Ett koncept som bland annat innebär markövningar med bommar och labyrinter där hästen får hitta sin egen balans och för att stärka bandet mellan häst och människa. Innehåller också massageövningar (TTouch).

Läs gärna mer på:
http://www.ttouch.com

Nevzorov Haute Ecole

En filosofi och metod utvecklad av Alexander Nevzorov som bygger på arbete från marken med hästen i full frihet och med utgångspunkten att hästen har rätt till en egen vilja. Inget våld, tvingande utrustning eller ridning är tillåtet.

Läs gärna mer på:
http://hauteecole.ru/en/news/

Rapport från Nevzorov Haute Ecole Workshop, 2011.

The Masterson Method Bodyworkmammal, cavalry, horse, portrait, graze, farm, reiterhof, girl, woman, human, ride

En aktivitet för både hästar och människor, det är en light-touch metod som ska skapa avslappning tillsammans, det blir som en avkopplande mindfulness.  Ett sätt att stärka relationen och bygga ömsesidig tillit.

Läs gärna mer på: https://mastersonmethod.com/about-masterson-method/

 

Jogga med hästen och löshoppa i det fria

Passa på att motionera din häst samtidigt som du själv jobbar på din kondition. Ta en runda där du joggar eller ”power walkar” med din häst och om du vill höja svårigheten så kan du och hästen hoppa naturliga hinder i naturen.

Läs gärna mer på:
https://www.hippson.se/hippson-tv/loshoppning-ute-i-det-fria-med.htm?fbclid=IwAR0ASqs27qJaTZ6uZEbL9eS9IripObm-sNSbwula88xpudxRozD_8sAs-x0

Ponnyboll

Viktoria på Hästlugn har skrivit om hur deras aktivitet ”Ponnyboll” går till och vad man kan tänka på: 

I Ponnyboll ingår både en ponny och en boll, t. ex. en pilatesboll eller särskild hästboll. Det finns egentligen bara en regel; ponnyn får inte bli ledsen eller skrämd av spelet. Ska man leka tillsammans så vill ju alla ha roligt, även ponnysar.

horse, ball, playing, toy, teamwork, togetherness

I början är det viktigaste att ponnyn blir bekväm med bollen, till exempel genom att få titta och bli belönad med klick och godis. Nästa steg att bollen kan röra sig, lämpligen bort från ponnyn för att inte råka skrämma den. Här brukar jag fråga om ponnyn skulle vilja följa efter bollen, och mata rikligt med gott godis. När ponnyn är bekväm med att följa frågar jag om ponnyn vill prova nudda bollen med nos eller hov och sedan bygger vi på självförtroendet och lusten för bollspel vartefter tills ponnyn ser glädje och trygghet i att få spela boll. Hur lång tid det tar är väldigt individuellt från ponny till ponny, vissa verkar ha spelet i blodet och vissa behöver bygga lite självförtroende innan de vill ge sig i kast med spelet. Ponnyboll kan spelas med en eller flera två och fyrbenta spelare.

Tillsammans med barnen kan det vara roligt att ponnyn passar bollen till barnen och att man gör upp vem som passar till vem. Småsyskon, föräldrar och far/morföräldrar kan alla delta efter sina förutsättningar. Vill ponnyn få bollen passad tillbaka? Är ponnyn en nos-spelare eller en hovspelare? Vill man sparka hårt får man bara skjuta bort från ponnyn eller till en annan tvåbent spelare. Man kan bygga upp mål som bollen ska träffa, eller bygga en äventyrsbana som bollen kan trixas igenom. Det är viktigare att alla har kul än att det blir som man tänkt. Alla hejar självklart på alla!

Tillsammans med barnen gäller det att ha säkerhetstänk eftersom barn är barn och inte alltid tänker på vad som kan hända och inte alltid kan läsa hästens språk. Det är bra att ha ett grimskaft på ponnyn ifall det skulle behövas och att förklara pedagogiskt vad ponnyn tycker är kul eller inte, och att vara lite förutseende så att Ponnybollen verkligen blir schysst spel för alla. Har man en sprallig ponny som gillar att skjuta bollarna med bakhovarna så kanske det finns lämpligare ponnys att spela med ihop med just barnen.

Spelar jag själv med min ponny släpper jag den helt lös. Hur tycker ponnyn om att spela? Vill den jaga bollen snabbt och busigt eller vill den spela lite försiktigare? Tycker den det är kul med en teknikbana, bommar att rulla emellan, över eller kanske slalom? Kanske utmana stallkompisarna i Ponnyboll-duell?
Ha roligt ihop! Ät mycket godis och spela väl. Läs gärna mer på: https://hastlugn.com/

Nosarbete 

En häst i det vilda ägnar cirka 17 timmar per dag åt födosök. Det innebär inte bara betande utan sökande efter specifika örter, enligt vissa studier 50 örter per dag! Detta kräver nosarbete. Dessutom ägnar hästen lukten för att undersöka hur andra flockmedlemmar mår och att vittra efter predatorer. Ifrån det kan vi förstå att hästen har ett grundläggande stort behov av att söka efter dofter. Hur kan vi tillgodose det? Miljöberikning och att låta hästen få söka efter dofter i miljön är grundläggande. Men utöver det kan vi faktiskt jobba med det tillsammans genom exempelvis svampsök eller Nose work, bara fantasin sätter gränser.

Bilden kan innehålla: växt, träd, utomhus och naturDet går fint att träna en häst att söka efter svamp, ja till att söka fritt i skogen till och med. Det går att göra doftbanor, sådana vi annars förknippar med hund, för specifika dofter och att jobba med doftbehållare och kartonger för att sedan gå över till att söka fritt efter den doft vi har tränat på. Hästar kan söka efter försvunna människor, efter mögel, efter vad vi nu vill. Det är något som är stimulerande för många hästar. 

Exempel på verksamheter som sysslar med nosarbete för häst: