Hästvälfärdsgruppen delar emellanåt ut en spark och en frust till någon eller några som förtjänar det. Nedanstående omfattar år 2017 och framåt.

September 2018

I september frustar vi för krönikören Angelica Forsberg som tar debatten om animal-2069714_1280fenomenet där amatörer ska lära sig att rida i TV. Vi har sett det i många olika programidéer; ett dokusåpaformat där både kända och okända personer ska lära sig den ädla konsten att rida, köra, hoppa, galoppera och/eller hantera hästar. Gemensamt för de olika programmen är att man visar upp dålig ridning, bristande hantering, otäcka fall och olyckor och ett förhållningssätt där hästar används som underhållnings- och sportredskap. I en krönika i september ryter Angelica Forsberg ifrån och frågar: ”Ska hästarna behöva ta vad som helst för lite inträdespengar och fem minuter i rampljuset? Är det bra tv?” Väl rutet, säger vi. Läs hela Angelicas krönkika HÄR.

animal-2029740_1280Årets upplaga av VM blev en sorglig historia ur djurskyddssynpunkt. Visserligen hade man sänkt svårighetsgraden i terrängmomentet i fälttävlan vilket gjorde att vi såg betydlig färre omkullridningar än tidigare år, men VM blev ändå ett djurskyddsmässigt misslyckande. Distansritten toppade skandalen med att mer än hälften av hästarna behövde veterinärvård efter loppet (som inte ens kunde fullföljas) och en häst avled. Vidare förolyckades en av de svenska fälttävlanshästarna när hon fick en skada i terrängloppet, och den svenska paradressyrhästen fick akut fång som en reaktion på stressen som tävlingsarrangemanget innebar. Vi såg också exempel på flera ryttare som inte hade i mästerskapssammanhang att göra men som ändå red runt sina hästar i en övermäktig banhoppning med åtskilliga nedslag och otäcka tillbud. Vi såg också tappra, bussiga och kloka hästar som sattes i nästan omöjliga lägen av sina ryttare både i terrängen och på banhoppningen, som gjorde sitt allra yttersta för att räcka till och avvärja en olycka, och ibland lyckades – ibland inte. Gång på gång hör man sportens företrädare och tv-kommentatorer upprepa mantrat att ”hästens välfärd kommer i första rummet”. Vi undrar hur länge man kan upprepa detta och samtidigt inte låta det vara styrande på riktigt? Det är vår övertygelse att om hästens bästa hade kommit i första rummet hade sporten sett mycket annorlunda ut.

Augusti 2018

Denna månad vill vi frusta för Facebook-sidan och Instagram-kontot På Hästens Villkor som drivs av Cezilia Ayleen Björnslätt. Posterna som läggs upp handlar om hästens behov och hur man kan bygga en bättre relation med sin häst utan våld och tvång. Vi får även tips om aktiviteter att göra ihop med våra hästar som inte har med ridning att göra. På Hästens Villkor är en inspirerande kanal med tänkvärda budskap där hästens egna intressen alltid är i första rummet.

Den 15:e juni i år misshandlades en häst som inte ville gå in i startboxarna på Jägerso Galopp. Hästen ska ha fått motta spöslag mot huvudet. Händelsen har polisanmälts och Svensk Galopp säger sig ta avstånd från det hela, men våldsamheter i samband med hur hästar hanteras när de ska ledas in i startboxarna är dessvärre ingen ovanlighet. Vi vill därmed rikta en spark gentemot förfarandet av startboxrutinen där oroliga hästar emellanåt tvingas in i startboxarna med knuffar, drag och slag. Att gå in i en startbox upplevs av många hästar som väldigt obehagligt och vi fördömer skarpt att agera våldsamt mot djur.

Juli 2018

Under juli fick vi återigen se bilder på hästar som reds i rollkur/LDR, denna gång från de stora dressyrtävlingarna i Aachen. Vi skickar en spark till de ryttare som fortfarande använder sig av denna hårda träningsmetod!

Vi vill skicka julifrusten till alla som reagerade i samband med att en norsk ryttare slog sin häst, under tävlingarna i Falsterbo. Vi måste säga ifrån och våga stå upp för hästen, oavsett situation och ryttare! 

Juni 2018

Under juni månad aktualiseras alltid hur hästar och andra djur används inom turismindustrin i olika länder. Titt som tätt nås vi av förfärliga exempel på hur hästar exploateras av turistnäringen, och hur aningslösa turister betalar för att rida och åka hästskjuts under allt annat än djurvänliga förhållanden. Vi vill därför rikta en hård spark till de turister som med sina pengar fortsätter att bidra till detta vedervärdiga sätt att utnyttja djur. Tänk på hästarna när du semestrar!

För att spinna vidare på samma tema väljer vi att ge en frust till alla de turister som väljer att avstå från att betala pengar till utnyttjandet av hästar inom turistindustrin när de är på resa. Vi vill också frusta för alla de initiativ som genomförs för att uppmärksamma situationen för turistnäringens hästar. Många djurskyddsorganisationer runt om i världen lyfter frågan om hästarnas välfärd inom turismen varje år. Det finns även exempel på företag inom ridturismen som medvetandegör turisterna på hästarnas utsatta situation och som vill att hästarnas välfärd ska höjas. Exempelvis har företaget Unicorn Trails publicerat en läsvärd artikel skriven av en veterinär om turisthästarnas situation, vilken också innehåller en guide till vad man som turist ska titta efter för att bedöma hästarnas välfärd. Du hittar guiden HÄR.

Maj 2018

I maj frustar vi åt att en hästvänlig hingsthållning uppmärksammas i tidningen Hippson. Anneli Sätter Wangenfors på Näsuddens stuteri konstaterar att också hingstar behöver sällskap av andra hästar, något som kan tyckas vara alldeles självklart. Trots det ses hingstar emellanåt som omöjliga till att fungera ihop med andra hästar, något som både forskningen och praktiker dementerar. Hingstar är som vilka hästar som helst, och de behöver social kontakt med artfränder för att må bra.

En fet spark riktas i majmånad till säkerhetsläget på landets travbanor. I slutet av månaden kolliderade fyra ekipage under lunchtarvet på Dannero. Dagen därpå hände ytterligare en olycka på Danneros travbana när två ekipage kolliderade. Det hela slutade med lösspringande hästar och kuskar som fördes till sjukhus med ambulans. Trav- och galoppsporten är hårt olycksdrabbade och det är långt ifrån alla travbanor som besitter den beredskap som krävs vid dessa incidenter, inte minst avseende hästarna som själva inte valt att riskera sina liv på landets kapplöpningsbanor.

April 2018

I april delar vi ut en glad frust till den beridna polisen i Houston. De har sen flera år tillbaka sina hästar oskodda och har bara sett positiva effekter av det. Dessutom tar miljön mindre skada när hästarna patrullerar stadens gator.

HÄR kan du läsa mer om polisens arbete med hästarna.

Månadens spark går till de så kallade teknikskydden. Teknikskydd är ett skydd som sätts på hästens bakben och som trycker på en nerv på hästens ben i syfte att hästen ska sträcka ut bakbenen mer. Risken är dock att hästen sträcker för mycket på bakbenen och de riskerar att skada sig i landningen. Hästar som hoppar med teknikskydd har ofta en annorlunda bakbensteknik, något som exempelvis uppmärksammades under världscupen i hoppning tidigare i år. Ett förbud mot teknikskydden är på gång men det träder inte i kraft förrän 2021. Det är alldeles för långt kvar till dess!

Mars 2018

I mars månad frustar vi glatt åt att vi sett flera goda exempel på sympatisk  hästhållning och hantering som utgår från hästens beteende och behov. Vi har på vår Facebooksida bland annat lyft hästinstruktör Jonas Sjöströms enkla men effektiva tips på födosöksberikning, tidningen Equipages roliga tips om hur man tillverkar en lekstock till hästen i hagen och sist men inte minst Häst-och-Ryttar-poddens sympatiska avsnitt om förstärkningstekniker och hästens frivilliga deltagande i träning. Det är verkligen glädjande att vi på bara en månad sett så många trevliga exempel på hur hästens perspektiv blir allt viktigare i den moderna hästhållningen.

Dessvärre har vi också en spark att dela ut då inte alla hästars önskningar och perspektiv ännu tas till vara. Att ”rycka” hästens man innebär att man rycker loss strån ur manen för att göra den tunnare och kortare, en traditionell procedur som fortfarande tillämpas i många stallar trots att det är smärtsamt. Forskning har visat att hästarnas hjärtfrekvens ökar och de trampar runt oroligt när de får sina manar ryckta, vilket antyder att det är smärtsamt. Studien visade också att hästarna upplever det något mindre smärtsamt om man börjar vid manken och arbetar sig uppåt, istället för tvärtom, vilket tyvärr inte är det traditionella sättet. Vi vill därmed rikta en hård spark mot fenomenet med att rycka hästens man och vi hoppas att alla som fortfarande ägnar sig åt den här sedvänjan upphör med det snarast. Det finns bättre sätt att frisera hästar än att göra det med våld och smärta. Läs mer om studien HÄR.

Februari 2018

Månadens frust går till veterinären och forskaren Per Michanek och hans artikel ”Gör inte hästen till en människa i tidningen Häst & Ryttare (Nr 1 2018). Dagens hästar skiljer sig inte markant från vildhästen vad gäller grundläggande etologiska och fysiologiska behov, vilket är något som den moderna hästägaren måste inse. Michanek belyser återigen vikten av fysisk aktivitet och tar upp exempel på hur vi kan få våra hästar att röra på sig, exempelvis genom födosökning och att hålla hästar på ytor av varierande terräng. Rörelse är otroligt viktigt för många av hästens kroppsfunktioner, däribland blodcirkulationen. Michanek menar att hästen bör leva ett liv som är så likt vildhästens som möjligt för att må som bäst.

En fet spark riktar vi mot TV-programmet Farmen som återigen varit i blåsväder runt sin djurhållning. Incidenten i år tar nog priset då en häst fick stå med träns på sig över natten efter att en deltagare hade glömt att ta av det. Underhållningsprogram med okunniga deltagare leder till att djurens väl och ve kommer i andra hand. Vi ser ingen som helst poäng med att använda djur på detta sätt när det är så uppenbart att de riskerar att fara illa.

Januari 2018

Äntligen finns det en bok om klickerträning för häst, på svenska. Vi hoppas att fler vågar sig på att träna häst med positiv förstärkning framöver. Författaren bakom boken heter Susanne Åkesson och vi vill ge henne en stor frust!

Januaris spark går till Gothenburg Horse Show och ATG. Inför årets upplaga av GHS meddelades att ATG kommer att anordna spel på en hoppklass/dag. Vi tycker att det är en mycket tråkigt utveckling, att spela på djur borde höra hemma i historieböckerna!

December 2017

Vi väljer att tilldela Lidköpings kommun årets sista frust för att man valt att byta ut nyårsrakteterna mot ett tyst och föroreningsfritt laserljusspel istället. Det är ett föredömligt sätt att ta hänsyn till både djur och natur och vi hoppas att fler kommuner följer. Vi drömmer om ett år då vi slipper vakna upp till nyheter om skadade och bortsprungna djur (i år åtskilliga hästar) på nyårsdagen.

Vi riktar årets sista spark åt Förenade Arabemiratens distanstävlingar och FEI:s inblandning i dem. Man har under flera år fått skarp kritik för sitt bristande djurskydd och under hösten uppdagades det att tre hästar dött under samma tävling samt att man inte rapporterat tidigare dödsfall enligt FEI:s regler. Hela 48 hästar har dött under distanstävlingar i landet sedan 2014, varav 26 av dödsfallen inte rapporterats till FEI – vilket i sig är ett regelbrott. Sverige låter meddela att man inte skickar några deltagare till distanstävlingar i G7-området (där Förenade Arabemiraten ingår) från och med årsskiftet 2018, med anledning av bristande djurskydd. Det är hög tid att FEI också drar sig ur allt samarbete med länder som inte säkrar djurskyddet och som systematiskt bryter mot FEI:s regler.

Oktober/November 2017

Senhöstens frust går till Agria Djurförsäkring och deras projekt #stoppahältan. Agrias försäkringsstatistik visar på att över hälften av alla inkommna skadeärenden gäller hältor från leder, senor och ligament. Hälta är hästens nya folksjukdom. Genom projeket #stoppahältan vill Agria Djurförsäkring sätta stopp för hältorna. Detta genom ökad kunskap och medvetenhet om hur hältor kan förebyggas med hjälp av anpassning och variation i hantering och träning.

Vi tycker detta är en alldeles strålande kampanj och uppmärksamheten kring problemet kan förhoppningsvis bidra till att omfattande och plågsamma hältor, där utgången ofta bli avlivning, i viss mån minimeras.

Läs mer HÄR.

En hård spark tilldelas Internationella Ridsportförbundet, FEI, efter deras beslut att stänga av dressyrdomaren Leif Törnblad efter en intervju i Horsemagazine. I intervjun uttalade sig Törnblad kritiskt om flera ryttare och deras ridning.

Domare har en viktig roll inom hästsporten, deras bedömningar formar sporten och ryttare strävar efter de ideal som får höga poäng. Då måste vi också kunna ha domare som vågar tycka annat när idealen skadar hästen. FEI:s beslut visar än en gång att man inte accepterar åsikter som inte stryker reglementet medhårs.

Augusti 2017

Vi tilldelar vår första frust till den tyska hästtidningen Cavallo som i sitt septembernummer uppmärksammar djurskyddsproblemen inom dressyrsporten. De nordiska länderna har länge legat i framkant när det gäller att debattera hästarnas välfärd på tävlingar, och vi tycker därför att det är särskilt glädjande att ett ridsportmagasin i en så stor hästnation som Tyskland vågar utmana systemet och peka på de problem som faktiskt finns. Heja Cavallo!

Vi riktar vår första spark mot den amerikanska kapplöpningsindustrin, som på kort tid fått mycket kritik för bristande djurskydd. Det började med storloppet Hambletonian Stakes där hästarna drevs så hårt att flera svenska experter reagerade kraftigt med citat som ”Det var många hästar som fick rejält med spö över det upploppet”, ”Man kan inte njuta av Hambot 2017” och ”Den vidriga drivningen lägger sordin på hela segerglädjen.” Särskilt sorgligt var att det var en svensk kusk som stod för några av de fulaste drivningarna, vilket av en svensk travlärling och släkting till kusken kommenteras med ”Hur orkar ni bry er om alla drivningar? Såna är reglerna där. Hylla vinnaren istället!”. Kort därefter uppmärksammades det i media att elva hästar dött på den tuffa galoppbanan Saratoga på bara två veckor! Banan är sedan tidigare ökänd för att orsaka många dödsfall, och organisationen Horseracing Wrongs kämpar nu för att banan ska stängas.

Annonser